Medikamenti Japonez i gripit Avigan “qartësisht efektiv” në trajtimin e coronavirus thotë Kina

 - 24/03/2020

Autoritetet mjeksore në Kinë janë shprehur një ilaç i përdorur në Japoni për të trajtuar llojet e reja të gripit, duket se janë efektive në pacientët me koronavirus.

Zhang Xinmin, një zyrtar në ministrinë e shkencës dhe teknologjisë së Kinës, tha se ky ilaç, i zhvilluar nga një degë e Fujifilm, kishte prodhuar rezultate inkurajuese në provat klinike në Wuhan dhe Pekin që përfshinin 340 pacientë.

“Ka një shkallë të lartë sigurie dhe është qartë efektive në trajtim,” u tha Zhang gazetarëve të martën.

Pacientët të cilëve u është dhënë ilaçi në Pekin u kthyen negativë për virusin pas një periudhe prej katër ditore, krahasuar me një mesatare prej 11 ditësh për ata që nuk mjekoheshin me ilaçin, tha transmetuesi publik NHK.

Për më tepër, rrezet X konfirmuan përmirësime në gjendjen e mushkërive në rreth 91% të pacientëve që ishin trajtuar me Avigan.

Fujifilm Toyama Chemical, e cila zhvilloi ilaçin – i njohur gjithashtu si ” Favipiravir  Avigan – në vitin 2014, nuk ka pranuar të komentojë pretendimet.

Mjekët në Japoni po përdorin të njëjtin ilaç në studimet klinike që po kryejnë mbi pacientët me koronavirus me simptoma të lehta deri të moderuar, duke shpresuar se do të parandalojë që virusi të shumohet në pacientë të tjerë.

Por një burim i ministrisë shëndetësore japoneze sugjeroi që ilaçi nuk ishte aq efektiv tek njerëzit me simptoma më të rënda. “Ne i kemi dhënë Avigan 70 – 80 personave, por duket se nuk funksionon aq mirë kur virusi tashmë është shumëfishuar,” tha burimi për Mainichi Shimbun.